Torcik Marcinka
Składniki potrzebne na wykonanie ciasta:
1 kg mąki,
1 margaryna,
1/2 szkl. cukru,
2 jajka + 2 żółtka,
1 cukier waniliowy,
1 szkl. kwaśnej śmietany,
1 płaska łyżeczka sody,
Sposób wykonania ciasta:
1.Margarynę, jajka, żółtka, cukier waniliowy i pół szklanki śmietany utrzyj mikserem na jednolitą masę.
2.Dodaj mąkę oraz sodę rozpuszczoną w drugiej połowie szklanki śmietany.
3.Wszystko razem wymieszaj, a następnie zagnieć na gładkie ciasto.
4.Ciasto podziel na 10 - 11 równych części , każdą z nich cienko rozwałkuj i piecz osobno w dużej tortownicy w temperaturze ok. 200 st.C. na lekko złotawy kolor.
Składniki potrzebne na wykonanie masy:
2 szkl. śmietany 18%,
2 szkl. śmietany 30%,
1 szkl. cukru pudru (do smaku),
sok z 1 cytryny,
1 łyżeczka cukru wanliowego,
Spodób wykonania masy:
1.Ubij śmietanę 30% na sztywną masę.
2.Do ubitej śmietany dodaj śmietanę 18% i lekko wymieszaj.
3. Dodaj cukier oraz sok z cytryny i ponownie wymieszaj.
4.Przekładać placki dość obficie smarując masą.
Wierzch torciku udekoruj według własnego pomysłu. Mogą być to pokruszone herbatniki, czekolada etc.
Gotowe ciasto pozostaw w temp. pokojowej na kilka godzin, aby placki nasiąkły masą , a następnie przenieś w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz